Als begeleider kun je aan de slag in de geestelijke gezondheidzorg, de jeugdhulpverlening, welzijnswerk en de gehandicaptenzorg. Als zorgbegeleider werk je met mensen die hulp nodig hebben op het gebied van wonen, dagbesteding of vrije tijd. Een zorgbegeleider wordt soms ook wel een begeleider specifieke doelgroepen genoemd omdat de doelgroepen waarmee je kunt werken kunnen variëren.
Als helpende kun je aan de slag in een verpleeghuis of in de thuiszorg maar bijvoorbeeld ook in de gehandicaptenzorg. Als helpende heb je een gevarieerd takenpakket. Als helpende doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Hiermee help je cliënten om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Jij stimuleert hen daarin. Daarnaast werk je veel samen met jouw collega’s en krijg je leiding van zorgverleners en begeleiders. Je assisteert hen in hun werkzaamheden.
Als verzorgende IG kun je aan de slag in een verpleeghuis, in de thuiszorg, maar ook in de gehandicaptenzorg of in een ziekenhuis. IG staat voor individuele gezondheidszorg. Je werkt dus als verzorgende IG vaak zelfstandig, maar bent wel betrokken in een team. Samen met dit team wordt een zorgplan opgesteld en uitgevoerd met betrekking tot de cliënt. In dit plan staat bijvoorbeeld wat de doelstellingen van de cliënt zijn en welke zorg jij moet verlenen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medicatie, persoonlijke verzorging en dagbesteding van de cliënt.
Als verzorgende IG voer je ook een aantal verpleegtechnische handelingen uit, zoals het geven van een injectie of het verzorgen van katheters. Ook het toedienen van medicatie of het verzorgen van wonden behoren tot de werkzaamheden. In de functie verzorgende IG staat persoonlijke zorg en aandacht geven aan cliënten centraal. Een belangrijk onderdeel is luisteren en gesprekken voeren met de cliënt. Je onderhoudt daarnaast ook contact met de huisarts en eventueel met andere disciplines zoals fysiotherapeut, arts of verpleegkundige.
Als verpleegkundige kun je aan de slag in een ziekenhuis, verpleeghuis, de thuiszorg maar bijvoorbeeld ook in de gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. Naast het uitvoeren van verpleegkundige handelingen ondersteun je bij het verzorgen en het organiseren van het zorgproces rondom de cliënt. Hier horen ook administratieve taken bij en ben je medeverantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit van de zorg.